Прощена неділя: як правильно просити прощення

Привіт, друзі. Скоро настане Прощена неділя, але не всі знають, що точно треба робити в цей день. Прочитайте цю статтю, щоб по-християнськи виконати давню традицію.

У чому суть Прощенної неділі

Людина створена за Божим подобою, значить, повинен робити все правильно. Знаючи це, багато людей все одно впадають у відчай, у багатьох з’являються нарікання на долю, на себе, своїх знайомих, близьких. Впорядкувати думки, позбутися від душевного сум’яття, налагодити відносини з людьми, допомагає Прощена неділя.

Суть цього Світлого свята полягає в тому, що ви можете покаятися перед тими людьми, яких мимоволі, або відкрито образили словом, а може бути яким-небудь неправедним вчинком.

Сам Ісус Христос говорить про те, якщо ми будемо прощати людям їх неправедні вчинки, то і наші помилки пробачить нам наш Отець Небесний (Мф. 6: 14-15).

купола
У 2018 року також цей день припаде на останню неділю напередодні Великого поста. Це буде лютий, 18 число.

Звідки взялася традиція?

У давні часи монахи йшли молитися далеко в пустелю для очищення душі перед Христовим Воскресінням. Вони не знали, повернуться звідти живими чи ні, тому й просили один у одного прощення, немов перед смертю.

Ми зберігаємо цю традицію, щиро просимо пробачити нас, звільняємо душу від важкого вантажу провини. Звільнившись від провини, ми вступимо у Великій пост з хорошими думками і чистою душею.

Як просити вибачення

Прощена неділя

Як багато людей в гніві можуть сказати, що ніколи не пробачать свого кривдника і носять цей тяжкий гріх в душі, страждаючи від цього ще більше, втрачаючи духовну енергію.

Тому не пропустіть день Прощена неділя, відвідайте службу в храмі, згадайте, кого образив і щиро, від щирого серця, попросіть у них прощення, бажано при особистій зустрічі.

Якщо вам неможливо зустрітися, то подумки поговоріть з тією людиною, а при зустрічі повторіть ці слова.

Люди намагаються в цей день звертатися до всіх підряд, але це не зовсім вірно. Спочатку попросіть пробачити вас того, кого ви дійсно образили, з ким у вас складні стосунки, щоб очистити свою душу. Потім, згадайте, про кого ви погано подумали, адже навіть думки можуть заподіяти людині сильної шкоди.

Потім згадайте всі претензії до себе, на свою долю, прийміть із вдячністю все, що з вами в житті трапилося, і скажіть слова: «На все Божа воля» і також постарайтеся щиро покаятися за те, що тримали образу на себе.

У Прощену неділю одні вимовляють: «Прости мене», а інші кажуть: «Бог простить, і я тебе прощаю». Відповідь «Бог простить» має на увазі, що Бог до всіх людей ставиться з милосердям, прощає гріхи, і ми також повинні виконувати волю Божу, і теж щиро вміти прощати своїх кривдників, відпускати образу з душі.

Буває, що людина не готова щиро покаятися за свої гріхи. Тоді відповідаючи: «Бог простить», він, немов знімає муки з розкаявся людини. Згодом, душевний біль дійсно проходить.

Читайте ще на блозі: Як відпустити образу

Проводи зими

Проводи зими

Перед Великим постом приходить веселе свято Масляна, так улюблений народом. Його відзначають млинцями, веселощами, так гучними гуляннями. У ці дні треба ходити в гості, накривати багатий стіл, щоб принести в будинок удачу і достаток.

За старих часів на Масляну виходили битися «стінка на стінку», лазили на стовп за призом, палили солом’яне опудало Зими.

Кожен день тижня перед постом має свої традиції.

  • Понеділок називається «зустріч», Так як готувалися до веселої зустрічі свята.
  • Вівторок — «загравання». Вибирали собі нареченого або наречену. Весь вівторок грали, веселилися. Проводяться ярмарки, запрошують своїх суджених на млинці або покататися з гірки.
  • Середовище — «Лакомка». Зять ходить до тещі на млинці. У середу всі ходять в гості один до одного.
  • Четвер — «Разгуляй». У четвер багато веселяться, проводять ігри, придумують різні забави.
  • П’ятниця — «Тещині вечірки». Зятьок запрошує тещу на млинці.
  • Суботи має назву «посиденьки зовиці». Прийнято зовиць обдаровувати подарунками.
  • І наостанок, Прощена неділя.

У ці дні на стіл не ставлять м’ясні страви, тільки рибні, молочні та млинці. За стіл прийнято сідати сім раз, щоб завтра з миром вступити у Великий піст.

Читайте ще: якому святому потрібно молитися …

Яке блюдо подавали останнім в Прощену неділю?

Це була яєчня. Чому? Весь тиждень пекли млинці і клали в них яйця, а в пост їх є вже не можна. Але до кінця масляного тижня в будинку завжди залишалися тільки яйця. А що з ними робити? Щоб яйця не пропали, господині перед постом смажили яєчню. Це і було останнім скоромне блюдо. На наступний день всю скоромну їжу згодовували тваринам або спалювали.

Шановні друзі, хочу побажати всім миру, всепрощення, розуміння, стати добрішими, ближче один до одного. Обов’язково сходіть в храм, вклоніться образам, подякуйте за все нашого Господа. Вибачте всіх, і вас неодмінно пробачать.

Вітаю всіх читачів з Прощеною неділею і прошу вибачення!

Ссылка на основную публикацию