Молитви після Причастя, подячні

Інформаційний сайт про ікони, молитви, православні традиції.

«Спаси, Господи!». Спасибі, що відвідали наш сайт, перед тим як почати вивчати інформацію, просимо підписатися на нашу групу Вконтакте Молитви на кожен день, нас вже більше 50 000 чоловік. Ще одне, що б не відбувалося у вашому житті: біда, хвороба, смуток, злість, гнів, несприятливі обставини, ПАМ’ЯТАЙТЕ, ви не самотні, з вами Бог і він вас любить такими, якими ви є! Моліться Богу. Господь все владнає. Ангела Хоронителя Вам!

Крім щоденних радощів і прикрощів в житті православного християнина трапляються дні, які наповнюються душевним спокоєм і єднанням з Господом. У ці дні відбувається таїнство Святого Причастя. Цей ритуал пов’язаний з духовним і тілесним оновленням віруючої людини, в подяку за яке прийнято читати подячні молитви після Причастя.

Молитви після Причастя, подячні

Таїнство Причастя відбувається після літургії в храмі. Після закінчення служби священнослужителем читається для всіх присутніх подячна молитва Богу після Причастя. Буває, що парафіяни по поверненню додому самі беруть молитвослов і промовляють молитовні тексти. При цьому важливо перебувати в спокійному і умиротвореному настрої.

Тест, що читається після таїнства, включає в себе п’ять окремих молитов:

  • подячна;
  • святого Василія Великого;
  • Симеона Метафраста;
  • коротка четверта;
  • Пресвятої Богородиці.

Після вимовляється тропарі і кондаки, написані святому, в ім’я якого відбувалася служба. Головне завдання подячного тексту — дякувати Всевишньому за милість, тому вимовляти їх потрібно від щирого серця і емоційно піднесено.

Розглянемо, які молитви читати після Причастя слід і в якому порядку.

Перша молитва читається в знак подяки Господу за те, що він приймає християн, незважаючи на їх гріховність. Потім вимовляється благання про те, щоб Він допоміг душевного і тілесного зцілення, захистив від ворогів і недругів, допоміг зміцнитися у вірі. Перша молитва після Причастя російською звучить так:

Дякую Тобі, Господи Боже мій, що Ти не відкинув мене, грішника, але удостоїв мене долучитися Святинь Твоїх. Дякую Тобі, що мене, недостойного, причаститися пречистих Твоїх і небесних Дарів Ти
удостоїв.

Але, Владика чоловіколюбець, заради нас помер, і воскреслий, і дарував нам ці страшні і життєдайні Твої Таїнства у благодіяння й освячення душ і тіл наших, зроби, щоб вони були і мені на зцілення душі і тіла, у відображення будь-якого ворога, на просвічення очей серця мого, в світ душевних моїх сил, в віру тверду, в любов нелицемірну, на виконання мудрістю, в дотримання заповідей Твоїх, в множення божественною Твоєю благодаттю і Твого Царства придбання.

Щоб, зберігається ними в освяченні Твоєму, я завжди пам’ятав милосердя й жив уже не для себе, але для Тебе, нашого Владики і Благодійника. І таким чином, пішовши з тутешнього життя в надії на життя вічне, досягнув я місця вічного спокою, де невпинний глас святкують і безмежну насолоду поглядають на невимовну красу лиця Твого.

Бо Ти — справжня мета прагнення і невимовна радість люблячих Тебе, Христе Боже наш, і Тебе оспівує все творіння повіки. Амінь.

Друга молитва Святого Василя написана в подяку Богу, який наділив його невичерпної вірою і можливістю підходити до святих церковних таїнств з чистою душею і помислами. Святий Василій написав цю молитву, щоб оспівати Господа за всі блага, даровані йому.

Владика Христе Боже, Царю віків і Творець всього світу! Дякую Тобі за всі блага, які Ти дав мені, і за причастя пречистих і життєдайних Твоїх Таїн. Молю ж Тебе, Благий і Людинолюбний, збережи мене під покровом Твоїм і в тіні крил Твоїх і даруй мені з чистою совістю до останнього мого подиху достойно причащатися святинь Твоїх прощення гріхів і на життя вічне.
Бо Ти — Хліб Життя, Джерело освячення, Податель благ, і Тобі славу віддаємо з Отцем і Святим Духом, нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Третьою за рахунком читається молитва преподобного Симеона Метафраста. Він порівнює Господа з вогнем, який має cіли спалювати всіх гріховний і невіруючих. Тому просить в тексті уберегти його від гріхопадіння, просить захисту і повністю йому схиляється.

Що дав в їжу мені плоть Твою добровільно, Ти — вогонь, той, хто палить недостойних! Чи не спали ж мене, Творець мій, пройди краще в частині тіла мого, в усі суглоби, у нутрощі, в серце, і спали терня всіх моїх гріхів. Душу очисти, освяти думки, коліна утверди з кістками разом, просвіти п’ять головних почуттів, всього мене Прикуй страхом перед Тобою.

Завжди захищай, охороняй і бережи мене від будь-якого шкідливого для душі справи і слова. Очищай, омивається і збудуєш мене, прикрашай, він напучував і просвіщай мене. Яви мене Твоєї обителлю, єдиного Духа, і вже не оселею гріха, щоб бігли від мене по прийнятті до Причастя кожного лиходій, всяка пристрасть як від дому Твого, як від вогню. Заступниками за себе Тобі уявляю всіх святих, Начальників воинств безтілесних, Предтечу Твого, мудрих Апостолів, А окрім них — Твою непорочну, чисту Матір.

Прийми їх молитви, милосердний Христе мій, і сином світла і зробиш твого служителя. Бо Ти, єдиний Благий, освячення, і сяйво душ наших, і Тобі, як личить Богу і Владиці, всі ми славимо у всякий день.

Найкоротша четверта молитва має дуже глибокий сенс. У ній просять наступне:

  • дарувати вічне життя, яка є головною метою кожної людини, який прийшов до віри;
  • послати милість на Страшному Суді, який повинен відбутися після Другого Пришестя.

Тіло Твоє Святе, Господи Ісусе Христе, Боже наш, нехай буде мені на життя вічне, і Кров Твоя дорогоцінна — в прощення гріхів. А тепер щоб було мені це подяка на радість, здоров’я і радість. В страшне ж і друге пришестя Твоє сподоби мене, грішника, стати праворуч від слави Твоєї, за клопотаннями всечістой Твоєї Матері і всіх Твоїх святих. Амінь.

Завершує цикл молитов звернення до Пресвятої Діви. Вона є головним каноном чистоти і праведності у християн. Богородиця виступає в ролі заступниці перед Господом для всіх віруючих. Саме вона стала матір’ю джерела безсмертного життя. До неї запитують з метою направити думки на добрі справи і наповнити серця вічної любов’ю до Господа.

Пресвята Владичиця Богородиця, світло затьмареної моєї душі, надія, покрив, притулок, розраду, радість моя! Дякую Тобі, що Ти сподобила мене, недостойного, стати причасником пречистого Тіла і дорогоцінної Крові Сина Твого.

Але, що породила істинне Світло, просвіти духовні очі серця мого. Джерело безсмертя породила, оживи мене, знищену гріхом. Милостивого Бога любляча добросердя Мати, помилуй мене і дай мені розчулення й знищення в серці моєму, і смирення в думках моїх, і покликання до помислів добрим, коли полонений буває розум мій.

І сподоби мене до останнього мого подиху не в осуд приймати святиню пречистих Таїнств на зцілення душі і тіла. І подай мені сльози покаяння і подяки, щоб мені співати й хвалити Тебе в усі дні життя мого, бо Ти благословенна і прославлена ​​навіки. Амінь.Твоего служителя.

Бо Ти, єдиний Благий, освячення, а також сяйво душ наших, і Тобі, як личить Богу і Владиці, всі ми славимо кожен день.

Коли прочитані всі п’ять основних молитовних текстів, обов’язкові до прочитання тропарі і кондаки святого, на честь якого була проведена літургія. У переліку молитов немає подячного тексту Ангелу-хранителю. Але згадати його потрібно обов’язково за те, що дав можливість бути присутнім на таїнстві Причастя. Іноді рекомендують після таїнства причастя канон своєму Ангелу-хранителю.

Після самого таїнства Причастя і прочитання вдячних молитов слід присвятити весь наступний день духовності. Для цього потрібно обмежити будь-які розваги і обжерливості. Думки повинні бути світлими і оптимістичними. Слід уникати тілесної близькості, поганих слів і вживання тютюну.

Подячні молитви спрямовані на спілкування з Господом, тому вимовляти їх слід щиро і вірую в те, що робимо.

Хай береже Вас Господь!

Дивіться ще відео молитву вдячну після Святого Причастя:

Ссылка на основную публикацию